A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Kanceri i zorrës së trashë

Kanceri i kolonit është kanceri i cili formohet në indin e kolonit (pjesës më të gjatë të zorrës së trashë). Shumica e kancereve të kolonit janë adenokarcinoma (kancere të cilat fillojnë në qelizat të cilat ndërtojnë mukozën dhe që lëshojnë mukus ose lëngje të tjera). Kanceri i kolonit dhe ai rektal (së bashku) rreshtohen në vendin e tretë të kancerëve më të përhapur në botë.

Simptomat

Simptomat më të shpeshta të kancerit kolorektal janë ndryshimet në vetitë e zorrëve. Simptomat përfshijnë:

  •  Diarre ose konstipacion
  •  Ndjenjë se zorrët tuaja nuk zbrazen krejtësisht
  •  Gjak (ose të ndritshëm ose të errët) në fecesin tuaj
  •  Fecesi që është më ngushtë se zakonisht
  •  Dhimbjet dhe ngërçet e shpeshta, ose ndjenja e ngopjes ose fryrjes
  •  Rënia në peshë pa ndonjë arsye
  •  Ndjenjë e lodhjes gjithë kohën
  •  Nauze ose vjellje.

Shpesh këto simptoma nuk janë si pasojë e kancerit. Edhe sëmundje të tjera mund t’i shkaktojnë të njëjtat simptoma. Por, kushdo që ka simptoma duhet ta vizitojë mjekun për t’u diagnostikuar dhe mjekuar sa më herët nga cilado sëmundje qoftë ajo.

Zakonisht në fazat e hershme kanceri nuk shkakton dhimbje. Prandaj, është e rëndësishme të mos pritni dhimbjet para se të vizitoni mjekun. 

/Mjeku.Net/