A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Çfarë është hepatiti B?

Hepatiti B është një sëmundje e mëlçisë. Fjala hepatit do të thonë inflamacion (pezmatim) i mëlçisë. Inflamacioni është një ënjtje e dhimbshme, e skuqur, e cila vjen si pasojë e ndonjë dëmtimi ose infektimi të indeve të organizmit. Inflamacioni mund të bëjë që organet të mos funksionojnë si duhet.

Parandalimi

Si të shmangni prekjen nga hepatiti B?

Ju mund të pengoni prekjen me hepatit B nëse vaksinoheni. Vaksinat janë ilaçe të cilat parandalojnë që ju të prekeni nga sëmundja. Vaksinat e mësojnë organizmin të sulmojë mikrobe specifike. Vaksinat e hepatitit B e mëson organizmin tuaj të sulmojë virusin e hepatiti B, duke ju mbrojtur nga ai. Të gjithë fëmijët duhet të vaksinohen. Të rriturit që janë në rrezik të shtuar për hepatit B.

Vaksina e hepatitit B jepen përmes tre injektimeve gjatë një periudhë disa mujore. Nuk ka një moshë minimale për injektimin e parë të kësaj vaksine. Injektimi i dytë duhet të merren së paku një muaj pas injektimit të parë, dhe i fundit duhet të merret së paku dy muaj pas injektimit të dytë, por jo më vonë se katër muaj pas të parit. Vaksina e hepatitit B është e sigurt për gratë shtatzëna. Ju duhet t’i merrni të tre injektimet për të qenë krejtësisht të mbrojtur.

Nëse udhëtoni në vende ku hepatiti B është i shpeshtë, provoni t’i merrni injeksionet para se të shkoni. Nëse nuk mund ta merrni të gjitha injeksionet para se të udhëtoni, merrni sa më shumë që mundeni. Edhe vetëm njëri mund të japë një shkallë mbrojtjeje kundër virusit.

Ju mund ta mbroni veten dhe të tjerët nga hepatiti B nëse:

 • Përdorni prezervativë gjatë marrëdhënieve seksuale
 • Nuk ndani gjilpëra
 • Mbani dorëza nëse duhet të prekni gjakun e ndonjë personi tjetër
 • Nuk huazoni nga të tjerët brushën e dhëmbëve, briskun e rrojës, ose diçka tjetër që mund të ketë gjak në të
 • Sigurohuni që çdo tatuazh ose pirsing që vendosni në trup të kryhet me mjete sterile
 • Nuk dhuroni gjak nëse keni hepatitin B.

Çfarë të bëni nëse dyshoni se jeni ekspozuar ndaj virusit të hepatiti B?

Vizitoni mjekun tuaj menjëherë nëse mendoni se keni qenë të ekspozuar ndaj virusit të hepatitit B. Injektimi i parë i hepatiti B i marrë së bashku me një bar të quajtur imunoglobulina e hepatiti B mund t’u parandalojë juve nga sëmundja.

Nëse jeni në rrezik të lartë për t’u prekur nga hepatiti B, bëni analizat. Shumë njerëz nuk e dinë se janë të infektuar. Diagnostikimi dhe trajtimi i hershëm mund të ndihmojë parandalimin e dëmtimit të mëlçisë.

Gjëra që duhet t’i mbani mend!

 • Hepatiti B është sëmundje e mëlçisë dhe shkaktohet nga virusi i hepatiti B
 • Çdokush mund të preket nga hepatiti B, por disa njerëz janë në rrezik më të lartë
 • Ju mund të prekeni nga hepatiti B përmes kontaktit me gjakun, farën ose tjetër lëng të trupit të një personi të infektuar.
 • Hepatiti B zakonisht nuk ka simptoma.
 • Të rriturit dhe fëmijët e moshës mbi pesëvjeçare ndonjëherë kanë verdhëz ose simptoma tjera.
 • Hepatiti B zakonisht nuk trajtohet derisa ai të bëhet kronik.
 • Hepatiti B është kronik kur trupi nuk mund të çlirohet nga virusi i hepatiti B.
 • Fëmijët veçanërisht foshnjat janë më të prirë të zhvillojnë hepatitin B.
 • Hepatiti B kronik trajtohet me barna të cilat pengojnë ose ndalojnë virusin të dëmtojë mëlçinë.
 • Ju mund ta mbroni veten nga prekja me hepatit B duke marrë vaksinën e hepatit B.
 • Vizitoni mjekun menjëherë nëse mendoni se jeni ekspozuar ndaj virusit të hepatitit B.
 • Nëse jeni në rrezik të rritur për hepatit B, bëni analizat. Shumë njerëz nuk e dinë se janë të infektuar. Diagnostikimi dhe trajtimi i hershëm mund të parandalojnë dëmtimin e mëlçisë. 

/Mjeku.Net/

Regjistrohu
për buletin