A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Anemia, çfarë duhet të dini?

Mungesa e konsumimit të hekurit është shkaktari më i madh i anemisë. Burimi i mirë i hekurit janë: mëlçia, mishi i viçit, buka me miell të pasitur, drithëra, vezë dhe fruta të thara. Anemia është po thuajse e zakonshme në shtatzëni, kjo për shkak se nënat shtatzëna kanë nevojë për gjak shtesë për të rritur foshnjën.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e anemisë dallojnë në varësi të shkaktarit të këtij problemi. Në to përfshihen:

  • lodhja
  • lëkura e zbehtë
  • rrahje të shpejta dhe të çrregullta të zemrës
  • frymëmarrje të shkurtuara
  • dhimbje në gjoks
  • marramendje
  • probleme konjitive (njohëse ndaj gjësendeve, të mbajtur mend)
  • duar dhe këmbë të ftohta
  • kokëdhembje.

Anemia fillimisht mund të jetë e lehtë dhe e pavërejtur. Por këto simptoma zakonisht rriten paralel me përkeqësimin e anemisë.

Kur duhet ta vizitoni mjekun?

Nëse ndjehemi të lodhur për arsye të pashpjegueshme, caktoni një vizitë te mjeku. Disa anemi, si ajo për shkak të mungesës së hekurit, janë të shpeshta. Lodhja vjen si pasojë e shumë problemeve tjera dhe jo vetëm anemisë, andaj mos supozoni se nëse jeni të lodhur, ju duhet të jeni anemik.

Disa njerëz kuptojnë se hemoglobina e tyre është e ulët kur shkojnë të dhurojnë gjak. Niveli i ulët i hemoglobinës mund të jetë problem i përkohshëm i cili largohet pasi ju hani ushqime të pasura me hekur ose merrni multivitamina që përmbajnë hekur. Megjithatë, kjo mund të jetë edhe një shenjë paralajmëruese për humbjen e gjakut në trupin tuaj, që mund të bëjë që hekuri të jetë në mungesë.

Andaj, për të kuptuar njëkohësisht gjendjen tuaj të gjakut, ju mund të drejtoheni në institucionet përkatëse për të dhuruar gjak. Nëse organizmi juaj prodhon gjak në sasi të mjaftueshme dhe në mënyrë të rregullt, ju nuk do të keni kurrfarë pasojash të dhuroni gjak. Por, nëse ju thonë se nuk mund të dhuroni gjak, mjekët dhe kujdestarët tjerë shëndetësorë do t’ua thonë edhe arsyen. 

/Mjeku.Net/