A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Osteopenia, dobësimi i eshtrave

Osteopenia nënkupton dendësinë minerale të eshtrave (DME) e cila është më e ulët se vlerat normale por jo aq i ulët për t’u klasifikuar si osteoporozë.

Njohuri bazike

Dendësia minerale e eshtrave është një matje e nivelit të mineraleve në eshtra, që tregon se sa të dendura dhe të fuqishme ato janë. Nëse ju keni DME të ulët krahasuar me vlerat normale, ju keni osteopeni. Nëse keni osteopeni ju keni rrezik të shtuar që me kalimin e kohës dendësia minerale e eshtrave të dobësohet nën nivelet e lejuara dhe sëmundja të kalojë në një stad më serioz që quhet osteoporozë.

Çfarë e shkakton osteopeninë?

Dobësimi i eshtrave është një proces normal i plakjes pasi, duke filluar nga mosha e mesme, qelizat ekzistuese të eshtrave riabsorbohen nga organizmi më shpejt se sa krijohen të rejat. Kur kjo ndodh, eshtrat humbi mineralet, masën dhe strukturën duke u bërë më të dobëta dhe duke shtuar rrezikun për thyerje.

Të gjithë njerëzit fillojnë ta humbin masën e eshtrave pasi kjo arrin kulmin e dendësisë në moshën 30-vjeçare. Sa më të trashë janë eshtrat në moshën 30-vjeçare, aq më vështirë ju do të prekeni nga osteopenia ose osteoporoza.

Disa njerëz të cilët kanë osteopeni mund të mos e humbin masën e eshtrave. Ato mund në mënyrë natyrale të kenë një dendësi më të ulët të eshtrave. Osteopenia po ashtu mund të vijë nga një varg çrregullimesh të ndryshme, sëmundje, ose trajtime. Femrat janë më të prira të zhvillojnë osteopeni dhe osteoporozë se sa meshkujt. Arsyeja e kësaj është sepse femrat kanë vlera më të ulët të dendësisë minerale të eshtrave dhe sepse dobësimi i eshtrave shpejtohet nga ndryshimet hormonale të cilat ndodhin gjatë menopauzës.

Edhe te meshkujt edhe te femrat faktorët në vazhdim mund të ndihmojnë në paraqitjen e osteopenisë:

  • Çrregullimet e të ushqyerit ose problemet me metabolizmin të cilat nuk e lejojnë organizmin të sigurojë mjaft vitamina dhe minerale;
  • Kimioterapia ose medikamentet si steroidet të cilat përdoren për mjekimin e një varg sëmundjes, përfshirë astmën;
  • Ekspozimi ndaj rrezatimit.

Nëse keni histori familjare të osteoporozës, nëse jeni i dobët me trup, nuk bëni shumë aktivitet fizik, pini duhan, pini vazhdimisht pije me kola, dhe pini sasi të tepruara të alkoolit, jeni me rrezik të shtuar për t’u prekur nga osteopenia dhe osteoporoza.

Cilat janë simptomat?

Osteopenia nuk ka simptoma. Ju nuk ndjeni dhimbje ose ndryshime kur eshtrat tuaja bëhen më të dobët, edhe pse rreziku i thyerjes së tyre rritet pasi eshtrat bëhen më pak të dendur.

/Mjeku.Net/