A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Aknet

Aknet, ose siç njihet në mjekësi akne vulgaris, janë një problem i lëkurës që më së shumti paraqitet te të rinjtë në fazat e hershme të pubertetit

Parandalimi

Si t’i parandaloni aknet?

Për të mbajtur nën kontroll aknet, mbani lëkurën tuaj të pastër. Shmangni produktet të cilat bllokojnë poret tuaja. Pastroni lëkurën një herë ose dy herën ditë me sapun të butë ose pastrues për akne. Përpiqni të mos i shtypni dhe prekni puçrrat. Kjo mund t’i përkeqësojë ata dhe mund të shkaktojë dëmtime të lëkurës.

Nëse keni vetëm disa puçrra për t’i mjekuar, ju mund të përdorni ndonjë krem kundër akneve edhe pa përshkrimin e mjekut. Kërkoni kremra të cilat kanë në përbërjen e tyre benzoil peroksid ose acid salicilik. Këto funksionojnë më së miri, siç edhe përshkruhet në ambalazh.

Mund të duhet më shumë kohë për të vendosur aknet nën kontroll. Por nëse nuk keni rezultate të mira me produktet pa recetë edhe pas tre muajsh, atëherë vizitoni mjekun. Ndonjë gel ose krem që jepet me recetë të mjekut mund të jetë i duhuri. Nëse jeni femër, përdorimi i disa barnave që kontrollojnë shtatzëninë (kontraceptivë) mund të ndihmojë edhe te aknet.

Nëse keni cista të akneve, mjeku juaj mund t’ju preferojë ndonjë medikament më të fuqishëm.

Çfarë mund të bëni për dëmtimet e lëkurës si pasojë e akneve?

Ekzistojnë disa mjekime për këto dëmtime të akneve. Nëse lëkura juaj është dhëmbëzuar si pasojë e puçrrave, atëherë ri- rrafshimi ose dermabrazioni mund të ndihmojë që ato ngritje të lëkurës të përmirësohen dhe lëkura juaj të ndjehet më e butë. Konsultohuni e mjekun për këtë. Mjekimi më i mirë do të varet nga ashpërsia e dhëmbëzimit të lëkurës tuaj. Mjeku madje mund t’ju këshillojë edhe operacion kirurgjik.

/Mjeku.Net/