A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Menstruacionet, çrregullimet menstruale

Çrregullimet menstruale nënkuptojnë çfarëdo ndryshimi brenda ciklit normal të menstruacioneve te një femër.

Trajtimi

Trajtimi i çrregullimeve menstruale

Dieta

Rregullat e përgjithshme të ushqimit të shëndosh vlejnë për të gjithë, duke përfshirë frutat dhe perimet e freskëta, si dhe duke i ikur ushqimit jo të shëndosh. Disa ndryshime në ushqim, 14 ditë para gjakderdhjes mund t’ju ndihmojnë femrave me probleme të dhimbjeve menstruale. Te disa femra ndihmon evitimi i mishit të kuq dhe prodhimeve qumështore, kafeinës dhe alkoolit. Disa studime vërtetojnë se marrja e vitaminës B1 (tiaminës) ndikon në zvogëlimin e dhimbjeve menstruale.

Aktiviteti fizik

Aktiviteti fizik është shumë i rëndësishëm për ruajtjen e shëndetit. Preferohet që aktiviteti fizik të mos jetë shumë energjik.

Preparatet bimore

Preparatet me bazë bimore dhe çajet e ndryshme janë treguar efikas në zbutjen, madje edhe zhdukjen e simptomave të ndryshme gjatë ciklit menstrual. Çaji i kamomilit, majdanozit, mentës, janë treguar shumë efikas për këto probleme.

/Mjeku.Net/